Snel kiezen
Zoek op kenmerk
Zoek op dranksoort
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op smaak
Zoek op smaakprofiel
Wijn en Spijs the ART of WINES

Spiesjes van tijgergarnalen en zeewolf

Voor 6 spiesen

Per spies
  • 100 gr verse zeewolffilet (of andere stevige witvis)
  • 3 ongepelde tijgergarnalen
  • 4 laurierblaadjes
Chilipeper-sinaasappelmarinade
  • 100 gr verse zeewolffilet (of andere stevige witvis)
  • 3 ongepelde tijgergarnalen
  • 4 laurierblaadjes
Saus van brandy- en abrikozenjam
  • 1 potje abrikozenjam (zonder stukjes) à 450 gr
  • 200 ml brandy

Bereiden
Spiesen
Snijd de zeewolf in stukken van ongeveer 3 x 3 cm. Snijd de garnalen in bij de staart en verwijder de darm. Rijg de stukjes vis, garnalen en laurierblaadjes om en om aan spiesen (let op dat de spies zowel door de kop als de staart van de garnalen gaat). Marineer de spiesen minstens 3-4 uur in de chilipeper-sinaasappelmarinade. Bestrooi de spiesen tijdens het braaien met zoutvlokken en bedruip ze met brandysaus. Braai ze op laag vuur, boven niet te hete kolen; de marinade en saus voor het bedruipen kunnen makkelijk verbranden als gevolg van de suiker die erin zit.

Chilipeper-sinaasappelmarinade
Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd in de breedte in dunne reepjes. Rasp de sinaasappelschil met een fijne rasp (probeer het wit volledig te vermijden). Voeg de geraspte schil toe aan de rode peper. Snijd de sinaasappels doormidden en pers het sap uit door een zeef of vergiet. Voeg dit toe aan het mengsel van chilipeper en sinaasappelschil. Voeg dan de honing, teriyakisaus en zonnebloemolie toe. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Saus van brandy- en abrikozenjam om mee te bedruipen
Meng de ingrediënten. Voeg voor een extra vurige smaak een fijngesneden chilipeper toe aan de saus.

Spiesjes van tijgergarnalen en zeewolf


Het braaibroodje

Het braaibroodjie is de Zuid-Afrikaanse versie van de tosti, ideaal om hongerige kinderen te paaien die moe zijn van het wachten tot de mannen eindelijk ophouden met praten en het vlees klaar gaan maken.

Er zijn twee tegengestelde richtingen wat de methodologie betreft: de ene bindt de tosti - gevuld met kaas, tomaat en ui - dicht met een touwtje, als een pakketje, de andere zou zoiets nóóit doen.

Het braaibroodje


Gemarineerde kerriekarbonades

6 personen  6 grote varkenskarbonades (u kunt ook lamskoteletten gebruiken)

Ingrediënten
  • 1 grote ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook, gekneusd met de zijkant van een mes
  • 3 tl mild kerriepoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl verse gember, geschild en gehakt
  • 375 ml water
  • 50 ml wittewijnazijn
  • 1,5 el abrikozenjam zonder stukjes
  • 2 laurierblaadjes

Bereiden
Kerriemarinade
Bak de ui en knoflook in een pan tot ze zacht zijn. Draai het vuur laag en voeg de kerriepoeder, specerijen en gember toe; bak 2 minuten zachtjes mee. Voeg water, wijnazijn, jam en laurierblaadjes toe en laat 2 minuten sudderen. Snijd overtollig vet van de karbonades en leg ze in een glazen schaal. Bedek met het mengsel en laat onafgedekt 1 dag marineren. Draai de karbonades af en toe om. Braai de karbonades boven hete kolen en verwarm de overgebleven marinade zodat die als saus kan dienen.


Sosaties

Voor 12 spiesen

Spiesen
  • 12 spiesen
  • 1,5 kg lamsbout, -ribben of -schouder
  • 2 middelgrote uien
  • 100 gr gedroogde abrikozen
Kerriemarinade
  • 4 grote uien, in plakken
  • 30 ml olie om in te bakken
  • 3 tl mild kerriepoeder
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 750 ml azijn
  • 3 el suiker
  • 3 el abrikozenjam (of 2 el bruine suiker)
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 ruime theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • snufje peper
  • snufje chilipoeder

Bereiden
Spiesen
Laat 12 spiesen 1 nacht in water weken. Ontbeen de 1,5 kg lamsbout, -ribben of -schouder, en snij deze in blokjes van 2,5 cm. Pel 2 middelgrote uien en halveer ze in de lengte. Laat het 5 minuten in kokend water blanceren (bewaar het water). Daarna laat het afkoelen in ijswater en trek de lagen uit elkaar. Leg 100 gram gedroogde abrikozen in het kookwater van de uien en laat het weken.

Kerriemarinade
Bak de ui in de hete olie tot hij doorzichtig is. Voeg de kerriepoeder toe en bak ongeveer 2 minuten. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat nog een paar minuten sudderen. Zet weg om af te koelen. Bedek het lamsvlees met de kerriemarinade en laat 1 nacht staan. Rijg vlees, stukken ui en geweekte abrikozen om en om aan de spiesen. Gril langzaam boven hete kolen.

Sosaties


Struisburger met blauwe kaas

4 personen

Struisburger
  • 4 struisvogelbiefstukken
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 tomaten, in plakken
  • handvol rucolabladeren
  • versgemalen zout en peper
Blauwekaassaus
  • 250 gr blauwschimmelkaas
  • 60 gr zachte boter
  • 2 el zoete witte wijn
  • 2 tl verse munt, gehakt
  • 1 tl verse rozemarijnnaaldjes, gehakt
  • 2 tl verse oregano, gehakt
  • 100 gr crème fraîche of zure room
  • zout en peper naar smaak
Roosterkoek
  • 1 kg bloem
  • 1 tl wijnsteenzuurpoeder (cream of tartar/cremor tartari)
  • 1 tl sodiumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda)
  • 1 tl zout
  • 250 gr boter, in blokjes
  • 250 ml zure room

Bereiden
Struisburger
Schroei de struisvogelbiefstukken dicht boven een heet vuur en bestrooi licht met peper en zout. Snijd de roosterkoek (het recept hiervoor vindt u op de vorige pagina) open als hij goudbruin geworden is boven gematigd hete kolen en bouw je burger op. Begin met de struisvogelbiefstuk en eindig met de ui en tomaat, overgoten met de blauwekaassaus. Garneer met rucola en geniet.

Struisvogelbiefstuk
Struisvogelbiefstuk kun je het best rood eten, aangezien hij taai wordt als hij doorbakken is; 2-3 minuten per kant is ruim voldoende, afhankelijk van de hitte van de kolen en je persoonlijke voorkeur.

Braaitip

Blauwekaassaus
Klop de kaas en de boter samen in een kom tot een glad en romig geheel (een mixer is hiervoor ideaal). Voeg de wijn en kruiden toe en meng goed. Vouw de crème fraîche erdoorheen. Breng op smaak.

Struisburger met blauwe kaas

Roosterkoek
Meng de droge ingrediënten met elkaar. Voeg de boter toe en snijd de blokjes fijn met behulp van 2 messen en eventueel je vingertoppen. Voeg de zure room toe tot er een zacht, maar uitrolbaar deeg ontstaat. Rol het uit tot 1 cm dikte en snijd het in stukken om hamburgerbroodjes van te maken - denk er daarbij aan dat ze nog enigszins rijzen tijdens het bakken. Bak ze op het rooster boven een laag vuur.

Roosterkoek

1. Kwast de roosterkoek in met olijfolie zodat de broodjes niet aan het rooster vastplakken en verbranden.

2. Plan van tevoren hoe je het gaat doen met de kolen in verband met de roosterkoek: om goed gaar te worden hebben de broodjes een langere baktijd nodig op kooltjes met weinig warmte.

3. Draai de broodjes snel en vaak om tot ze harder worden.

Braaitip

Pompoenbeignets

Voor +/- 3 dozijn

Pompoenbeignets
  • 500 gr gaar vruchtvlees van pompoen (of flespompoen)
  • 120 gr cakemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • mengsel van kaneel en suiker om mee te bestrooien
Siroop
  • 15 gr boter
  • 300 gr suiker
  • 200 ml melk
  • 1 el custardpoeder
  • 175 ml koud water

Bereiden
Pompoenbeignets
Pureer de gare (fles)pompoen heel fijn. Voeg meel, bakpoeder, zout en ei toe, en meng goed. Verhit een laagje zonnebloemolie. Leg daar lepels van het pompoenmengsel in en druk plat. Bak aan beide kanten tot goudbruin en gaar. Laat op keukenpapier uitlekken en leg de beignets dan op een serveerschaal.

Siroop
Verwarm boter, suiker en melk. Meng de custardpoeder met het koude water en roer dit door de hete melk. Breng aan de kook. Druppel de hete siroop over de beignets en bestrooi ze met kaneelsuiker terwijl ze nog heet zijn. Serveer direct.

Pompoenbeignets


Gevulde flespompoen

Ingrediënten
  • 1 gemiddelde tot grote flespompoen
  • 2 handenvol rucola
  • 100 gr milde, romige geitenkaas
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote rode paprika
  • olijfolie om mee te bedruppelen
  • versgemalen zout en zwarte peper

Bereiden
Wikkel de flespompoen in aluminiumfolie (glanzende kant naar binnen) en leg tussen de kolen (een gemiddeld grote flespompoen is in ongeveer 1 uur gaar).

Snijd de gare pompoen in de lengte door, schraap de zaden en vezels eruit en verwijder wat vruchtvlees, zodat een holte ontstaat met dezelfde vorm als de pompoen. Verdeel de ingrediënten in 2 porties.

Bekleed beide holten met rucola, zodat die iets verwelkt door de hete flespompoen. Leg daarop de geitenkaas, knoflook en reepjes rode paprika (Leg de rode paprika zwartgeblakerd boven het vuur, daarna pellen en in reepjes gesneden). Breng op smaak en bedruppel met olijfolie naar smaak.

Er bestaan allerlei variaties op deze vulling - een populaire combinatie is spinazie, paddenstoelen en feta.

Gevulde flespompoen


Groentespiesjes

Ingrediënten
  • 16 krielaardappels
  • 1 flespompoen, in blokjes
  • 1 rode ui, gepeld
  • 1 witte ui, gepeld
  • 4 kleine courgettes
  • 16 kerstomaten
  • ½ citroen
  • olijfolie
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 8 houten spiesen

(U kunt elke groente van het seizoen gebruiken, mochten de genoemde groenten niet te krijgen zijn.)

Bereiden
Week de houten spiesen een nacht in water om te voorkomen dat ze verbranden. Spoel de groenten af. Blancheer de aardappels en blokjes flespompoen. Snijd de uien in kwarten en leg ze apart. Schaaf met een dunschiller in de lengte repen van de courgettes. Rijg de groenten aan de spiesen.

Rol de stroken courgette op voor een leuk visueel effect. Wissel kleuren af: ook daardoor zien de spiesen er aantrekkelijker uit.

Knijp de halve citroen uit over de spiesen en breng ze op smaak. Rooster ze op laag vuur tot de groenten helemaal gaar zijn. Bedruip af en toe met olijfolie om het geheel sappig te houden. Serveer en geniet ervan!

Groentespiesjes

1. Als je bamboespiesjes gebruikt (wat de voorkeur heeft), laat ze dan een nacht in koud water weken, zodat ze geen vlam vatten.

2. Je kunt de spiesen insmeren met olijfolie voor je het vlees eraan rijgt, om te voorkomen dat het vlees eraan vastplakt. Rijg ingrediënten niet te dicht op elkaar aan de spiesen.

Braaitip

© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Naar het Nederlands vertaald uit Braai Masters.

Even geduld a.u.b.