Snel kiezen
Zoek op kenmerk
Zoek op dranksoort
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op smaak
Zoek op smaakprofiel
Wijn en Spijs the ART of WINES

Domaine des Cassagnoles Gascogne Gros Manseng

& Pompoenpuree met pangrattato & waterkerssalade

The match

De fruitige, tikkeltje exotische smaak van deze tintelfrisse Gascogne combineert geweldig met de fluweelzachte, pittige pompoenpuree en knisperende, groene waterkerssalade.

Pompoenpuree met pangrattato & waterkerssalade

Hoofdgerecht: 4 personen  voorbereiding: ca. 1 uur  bereiding: ca. 5 minuten

Pompoenpuree
  • 1 pompoen
  • 2 rode spaanse pepers
  • 6 ongepelde knoflooktenen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1,5 el sinaasappel- marmalade
  • 1,5 dl sinaasappelsap
  • wokolie
  • 1 dl water
  • 1 kruidenbouillontablet
  • zout en versgemalen peper
Pangrattato
  • 3 el olijfolie
  • 8 el verkruimeld oud witbrood
  • 2 uitgeperste knoflookteentjes
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
Waterkerssalade
  • 4 fijngesneden bosuitjes
  • 1 zakje jonge spinazieblaaadjes
  • 1 zakje waterkers
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • ½ el gembersiroop
  • zout en peper
Serveren

Schep wat pompoenpuree op 4 warme borden. Bestrooi ruim met de pangrattato (=gebakken broodkruim) en wat fijngehakte peterselie. Verdeel de salade over de borden.

Bereiden
Pompoenpuree
Verwarm de oven voor op 190°C. Snij intussen 1 pompoen (ca. 2 kilo) in schijven, verwijder zaden en pitten. Bestrijk de pompoen met wokolie. Verspreid op een bakplaat pompoen, 2 rode Spaanse pepers in stukjes (zonder zaadjes), 6 ongepelde knoflooktenen en 4 takjes rozemarijn in stukken. Rooster de pompoen 45 minuten in de oven. Verwarm in een steelpan 1,5 eetlepel sinaasappelmarmelade, 1,5 deciliter sinaasappelsap en 1 deciliter water. Los hierin 1 kruidenbouillontablet op. Doe de geroosterde pompoen en Spaanse peper in de keukenmachine. Pers de gepofte knoflooktenen erboven uit. Pureer de pompoen en voeg zoveel sinaasappelbouillon toe totdat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de puree warm in de oven.

Pangrattato
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Voeg 8 eetlepels grof verkruimeld oud witbrood, 2 uitgeperste knoflookteentjes en 100 gram geraspte Parmezaanse kaas toe. Bak de pangrattato al omscheppend goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.

Waterkerssalade
Klop 2 eetlepels citroensap, 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel mosterd en ½ eetlepel gembersiroop door elkaar. Schep er 4 fijngesneden bosuitjes door heen. Breng op smaak met zout en peper. Meng 1 zakje jonge spinazieblaadjes en 1 zakje waterkers door elkaar. Schep de dressing door de salade.


Monte del Frá Custoza Cà del Magro

& Pilav van quinoa met mango en macadamianoten & in oosterse boter gebakken portobello's

The match

De aroma's van exotisch fruit in de wijn combineren mooi met de mango in de pilav en de kerrie in de oosterse boter. De milde citruszuren houden het geheel aangenaam fris.

Pilav van quinoa met mango en macadamianoten & in oosterse boter gebakken portobello's

Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: ca. 30 minuten wachttijd: 2 uur

Pilav
  • 1 pak quinoa
  • 50 gr blanke rozijnen
  • ½ dl Custoza Cà del Magro
  • 1 mango
  • 75 gr grofgehakte macadamianoten
  • 1 gesnipperde witte ui
  • 2 tl fijngehakte gemberwortel
  • 2 el fijngehakte verse koriander-blaadjes
  • 1 el olijfolie
  • zout
Portobello's en oosterse boter
  • 4 portobello's
  • 1 fijngehakte knoflookteen
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50 gr gezouten boter
  • olie
Serveren

Schep de quinoa op 4 warme borden. Leg de geroosterde portobello's erop en ernaast. Bestrijk ze ruimschoots met de oosterse boter. Geef er eventueel nog een rucolasalade bij.

Bereiden
Pilav
Kook 1 pak quinoa (275 gram) volgens gebruiksaanwijzing en laat eventueel afkoelen. Week 50 gram blanke rozijnen in ½ deciliter Monte del Frá Custoza Cà del Magro. Schil 1 mango (ca. 600 gram) en snijd hem in blokjes. Rooster 75 gram grofgehakte macadamianoten lichtbruin in een droge koekenpan. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok. Fruit hierin 1 fijngesnipperde witte ui en 2 theelepels fijngehakte gemberwortel. Voeg de quinoa toe en roerbak ca. 3 minuten. Schep de macadamianoten, mango, rozijnen met weekvocht en 2 eetlepels fijngehakte verse korianderblaadjes door de quinoa. Breng op smaak met zout.

Portobello's en oosterse boter
Meng 1 fijngehakte knoflookteen en 1 theelepel kerriepoeder door 50 gram gezouten boter. Roer de boter glad en luchtig. Zet de boter minstens 2 uur apart om de smaak te laten intrekken. Snijd de portobello's in grove stukken. Schenk er kokend water op, laat 10 seconden staan en giet ze meteen weer af. Dep ze droog. Verhit een grillpan. Bestrijk hem met olie. Rooster de portobello's totdat ze aan alle kanten een grillruitje hebben.


Le Jade Pays d'Oc Chardonnay

& open lasagne met prei en salie & in tomaat gesmoorde linzen

The match

Deze ronde, zachte Chardonnay sluit lekker aan bij de romige, wat aardse tonen van prei, salie en linzen. Het opwekkende zuurtje in wijn en tomatensaus zorgen voor een levendig, fris accent.

Open lasagne met prei en salie & in tomaat gesmoorde linzen

Hoofdgerecht: 4 personen  bereiding: ca. 35 minuten

Linzen in tomaat
  • 1 el boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 200 gr cherry- of tasty-tom-tomaten
  • 1 blikje linzen
Lasagne met prei
  • 4 gelijkmatige, dunne, jonge preien
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 250 ml slagroom
  • 3 blaadjes salie
  • 4 lasagnevellen
Serveren

Leg op elk bord 1 stukje lasagnevel. Verdeel de prei erover. Schenk de helft van de roomsaus erover. Dek af met lasagnevel. Verdeel de rest van de roomsaus erover. Schep de linzen in tomaten-saus naast de lasagne.

Bereiden
Linzen in tomaat
Verwarm 1 eetlepel boter en bak op laag vuur 1 grote fijngesnipperde ui glazig. Snijd 200 gram cherry- of tasty-tom-tomaten in stukken. Voeg ze toe aan de ui en laat op laag vuur minstens 15 minuten smoren. Laat intussen 1 blikje linzen (circa 300 gram) uitlekken. Schep de linzen door de tomaat. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Lasagne met prei
Maak 4 gelijkmatige, dunne, jonge preien (circa 600 gram) schoon, halveer ze over de lengte en snijd het witte deel van de prei in gelijke stukken. Leg de prei in een platte schaal. Los 1 tuinkruidenbouillonblokje op in 3 deciliter kokend water. Schenk 2 deciliter hete bouillon over de prei. Verwarm de rest van de bouillon (=1 deciliter) met 250 milliliter slagroom en 3 blaadjes salie in een brede pan. Halveer 4 verse lasagnevellen en leg ze in het slagroomengsel. Verwarm ca. 5 minuten mee. Schep met een schuimspaan de lasagnevellen eruit en verpak ze in aluminiumfolie. Kook het slagroommengsel tot de helft in. Laat de prei uitlekken.


Heerlijk bij

Le Jade Côtes de Thau Chardonnay 2023

Zuid-Franse witte wijn met een korte houtrijping: een typische, fruitige chardonnay met een sappige, volle smaak. Heerlijk bij koude schotels, visgerechten en salades.

Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Open, toast, citrus, perzik, bloesem, rond, sappig, zacht zuur, levendig
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Veel fruit. Beetje eiken. Prettig gevulde chardonnay waar bovendien het zonnetje in schijnt. Licht tropisch, gedroogde abrikoos, iets peer, vanillepuntje. Jade glanst en straalt.

9,20

Vanaf 12 flessen 8,45 per fles

Even geduld a.u.b.