Snel kiezen
Zoek op kenmerk
Zoek op dranksoort
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op smaak
Zoek op smaakprofiel
Wijn en Spijs the ART of WINES

Di Lenardo Vineyards, Verduzzo unoaked, Pass the Cookies!, Venezia Giulia

& Panna Cotta met cantuccinikruim

The match

Pass the cookies! De naam geeft al aan dat deze wijn gemaakt is om bij koekjes te drinken. Vooral bij Italiaanse amandelkoekjes, cantuccini. Die vormen in dit toetje een knapperig smaakbruggetje tussen de wijn en het dessert. De fonkelende, goudkleurige wijn is gemaakt van de verduzzo-druif. Hij is volzoet met opwekkende, zachte citruszuren in de afdronk.

Panna Cotta met cantuccinikruim

Dessert 6 personen  bereiding: ca. 20 minuten  wachttijd: ca. 1 uur

Ingrediënten
  • ½ vanillestokje
  • ½ liter slagroom
  • sinaasappelrasp
  • 50 gr suiker
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • koud water
  • 8 cantuccinikoekjes
Serveren

Stort de panna cotta op bordjes of eet ze uit het kopje of glas.

Voorbereiden
Snijd een ½ vanillestokje over de lengte open. Rasp de schil van een goed gewassen sinaasappel. Verwarm ½ liter slagroom met het vanillestokje, sinaasappelrasp en 50 gram suiker. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 minuten trekken. Week intussen 4 blaadjes witte gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. Dat duurt een paar minuten.

Spoel 6 puddingvormpjes, espressokopjes of kleine glazen om met koud water. Verkruimel 8 cantuccinikoekjes en verdeel ze over de vormpjes. Neem de room van het vuur en haal het vanillestokje eruit.

Knijp de gelatine goed uit en los het op in de warme room. Blijf roeren totdat de gelatine is opgelost. Niet meer op het vuur zetten!

Schenk het roommengsel op het koekkruim.

Laat de panna cotta in de koelkast in minstens 1 uur opstijven.


Heerlijk bij

Di Lenardo Vineyards Venezia Giulia Pass the Cookies! Verduzzo unoaked 2023

Italiaanse witte wijn met de geur van acacia, noten, vanille en honing. De smaak is vol, zoet en fris, met een beetje citrus. Heerlijk als aperitief, bij zoete desserts of blauwe kaas.

Flesinhoud: 500 ml

17,40

Vanaf 12 flessen 15,95 per fles


Domaine Bellegarde, Jurançon Moelleux

& Geroosterde ananas

The match

Deze lichtgele, geurige Jurançon is heerlijk zoet, maar lichter en frisser dan veel andere dessertwijnen. Door z'n aangename zuren combineert hij goed met fruit, vooral met exotische vruchten als ananas.

Gegrilde ananas

Dessert: 4/8 personen bereiding: 10 minuten

Ingrediënten
  • 4 el Jurançon Moelleux
  • 1 el lichtbruine rietsuiker
  • 1 ananas
Serveren

Verdeel de ananas over 4 (of 8) bordjes. Geef er vanilleijs of zure room bij. Van het ijs wordt het nagerecht zoeter, van de room frisser.

Bereiden
Roer 4 eetlepels Jurançon Moelleux en 1 eetlepel lichtbruine rietsuiker door elkaar.

Snijd 1 ananas in de lengte door de kroon door midden. Verdeel beide helften in 4 stukken. Verwijder de harde kern.

Rooster de ananasrepen 4 minuten in een contactgrilpan of onder de hete grill. Bestrijk de warme ananas met het wijn-suikermengsel en rooster nog 1 à 2 minuten.


Alvear Moscatel, Montilla-Moriles, Andalusië

& Chocolade cupcakes

The match

Chocolade is een lastpak voor veel wijnen, maar niet voor deze Moscatel. Met z'n rijke, zachte smaak vol aroma's van sinaasappel, muskaatdruif, rozijn en een vleug specerijen vormt hij een tegenhanger en aanvulling op de krachtige smaak van pure chocolade en cacao.

Chocolade cupcakes

Dessert/gebak: 12 cupcakes  bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten
  • 200 gr pure chocolade
  • 250 gr ongezouten boter
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 90 gr cacaopoeder
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kardamon
  • 4 eieren
  • grofgehakte gezouten pecannoten
  • blanke rozijnen
  • ontpitte muskaatdruiven
  • zout
Serveren

De cupcakes zijn zowel warm als koud lekker. Geef er eventueel roomijs, slagroom of crème fraîche bij.

Bereiden
Hak 200 gram pure chocolade (met minstens 70% cacao) in stukken. Snijd 250 gram ongezouten boter in stukjes.

Doe de chocolade, boter, 200 gram fijne kristalsuiker, 90 gram cacaopoeder, 75 gram zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel gemalen kardamom en een snufje zout in de keukenmachine.

Kneed door elkaar en voeg, terwijl de keukenmachine draait, een voor een 4 eieren toe. Verdeel het beslag over 12 cups.

Bestrooi met wat grofgehakte gezouten pecannoten en blanke rozijnen en/of gehalveerde, ontpitte muskaatdruiven.

Verwarm de oven op 180°C. Bak de cupcakes in het midden van de oven in 10 à 12 minuten gaar.

Even geduld a.u.b.